Mautiuksella lomaillessamme päätimme vierailla myös UNESCOn Maailmanperintökohteessa. Meillä on kummallinen päähänpinttymä vierailla eri perintökohteissa parhaamme mukaan, onhan se tietynlaista matkakohteen historiaan ja kulttuuriin tutustumista. Mauritiuksella on kaksi Maailmanperintökohdetta, joista toinen on Aapravasi Ghat. Se pääsi UNESCOn Maailmanperintökohdelistalle vuonna 2006.

Vuonna 1834 Britannian hallitus valitsi Mauritiuksen ensimmäiseksi kohteeksi, jossa kokeiltiin uutta tapaa toimia orjuuden lopettamiseksi. "The great experiment"  korvasi orjat vapaaehtoisilla siirtotyöläisillä. Aapravasi Ghat toimi vastaanottokeskuksena, jonka kautta kulki n. 450 000 työläistä, pääosin Intiasta.Nämä siirtotyöläiset työskentelivät sokeriplantaaseilla tai jatkoivat matkaansa mm. Austraaliaan, Itä-Afrikkaan ja Karibialle. Hyvät tulokset Mauritiuksella takasivat käytännön laajenemisen myös muualle maailmaan.

Vastaanottokeskuksen tiloja, mm. toimisto, keittiö, lääkärin vastaanotto ja putka. Tähän päivään rakennuksista on säilynyt vain nämä byrokraattiset tilat, siirtotyöläisten varsinaiset asuintilat, kauppa yms. ovat jääneet uusien rakennuksien ja autoteiden alle.

Muistomerkki paikassa, jossa siirtotyöläiset astuivat Mauritiuksen maaperälle.

Kaivaus- ja kunnostustyöt jatkuvat yhä tänäpäivänäkin. Oppaamme osasi kertoa, että aivan vierailuamme edeltäneinä päivinä oli jälleen tehty uusia tärkeitä löydöksiä. Nykyään arvioidaan että n. 68 % mauritiuslaisista on näiden siirtotyöläisten jälkeläisiä.