Järjestelin lauantaina kirjahyllyä ja löysin sieltä kasan luettuja kirjoja, joita ei ole täällä esitelty. Yritin tätä postausta vääntää jo silloin lauantaina mutta kaikki vaan tökki niin rajusti että päivitykseen varattu tunti valui hukkaan odotellessa sivujen latautumista ja kaikkea, joten tässäpä nyt paremmalla onnella...

Reijo Mäki: Valkovenäläinen

Kyllä vaan on taas Vares vauhdissa! Valitettavasti tällä kertaa murhan uhrina on Vareksen vakipöytään kuuluva dekkarikirjailija Oxbacka. Vares ryhtyy selvittämään kirjailijan viimeisiä liikkeitä ja tekemisiä ja jäljet johtavat Venäjälle. Löydöt ovat vaikuttavia, mutta sen selvitettyään myös Vares itse joutuu kiipeliin. Jälleen kerran taatun hauskaa ja hirtehistä seikkailua, jossa tietysti on mukana myös jännitystä. Ja kyllä, Juha Veijonen on ainoa oikea mies Vareksen rooliin, mutta ei siitä tässä nyt enempää.

Stieg Larsson: Miehet jotka vihaavat naisia, Tyttö joka leikki tulella & Pilvilinna joka romahti

Varoituksen sananen heti alkuun; älä aloita tätä trilogiaa silloin kun elämässäsi on paljon muutakin tekemistä. Itse nimittäin jumitin muutaman päivän sohvalla nenä kiinni kirjoissa, ei näitä voi laskea käsistään kun on vauhtiin päässyt! Oikein harmittaa, että kymmenosaiseksi suunniteltu kirjasarja jäi trilogiaksi, mielelläni olisin tällaista tekstiä lukenut enemmänkin.

Mutta siis, pääosissa Miellenium-trilogiassa ovat Lisbeth Salander, nuori sisäänpäin kääntynyt mutta fiksu nainen, ja Mikael Blomkqvist, kantaaottavia paljastuksia pelkäämätön toimittaja. He tapaavat vanhan murhan tutkimuksissa ja selvittävät murhan yhdessä. Siitä lähtee purkautumaan myös Lisbeth Salanderin elämää varjostanut vyyhti rikoksia ja rangaistuksia. Jännitystä, väkivaltaa, ehkä jopa pieni aavistus romantiikkaa ja huikea määrä naisasennetta! Kerrassaan loistavaa viihdettä! Taidankin ottaa lukemisen alle pian uudestaan. Trilogiasta on myös tehty elokuvia, jotka tietenkin jättävät väkisinkin osan vivahteista kertomatta, joten kirjojen lukeminen kannattaa aina!

Leila Tuure: Hatuntekijä

Suomessa on selvästikin liian paljon kirjailijoita, koska en ollut koskaan kuullutkaan kenestäkään Leila Tuuresta kun tämän kirjan löysin alelaarista. Onneksi nappasin, koska kirja oli erittäin mielenkiintoinen. Se sijoittuu historiassa taaksepäin aikaan, jolloin Turku oli vielä Suomen pääkaupunki. Nyt kuitenkin ollaan Porissa, jossa nuori Greta pääsee kokeilemaan taitojaan hattumaakari Anna Fallinin opissa. Pian huomataankin, että Gretassa on aineksia ompeluun ja myös hattujen suunnitteluun ja pian onkin salonki täynnä rouvia! Rouvien lisäksi myös kauppias Grönfors viihtyy Gretan lähellä ja hän onkin päättänyt saada Gretan omakseen hinnalla millä hyvänsä. Mutta Gretaapa ei kiinnosta ryhtyä kauppiaan huonosti käyttäytyvien lapsien uudeksi äidiksi ja jättää hattusalonkia. Todella mielenkiintoisesti kirjoitettu tarina, yleensä en historiallisista romaaneista niin välitä mutta nyt jäi sellainen kipinä että on pakko tutustua kirjailijan muuhunkin tuotantoon!

Kate Jacobs: Lankakaupan tyttö

Pari vuotta sitten esittelin kirjailijan esikoisteoksen "Pieni lankakauppa" ja pidin kirjasta kovasti. Kuten monet muutkin lukijat, odottelin kirjalle jatko-osaa ja sen ilmestyttyä ilahduin ja painelin kirjakauppaan. Tällä kertaa pääosassa on 18-vuotiaaksi ehtinyt Dakota, joka tasapainoilee koulun ja lankakaupan välissä. Sama tuttu porukka kokoontuu yhä epäsäännöllisen säännöllisesti neulontakerhoon, ja yhteiset herkkuhetket ovat tärkeitä kaikille. Kesällä Dakota lähtee Italiaan avustamaan Lucieta ja pian onkin koko porukka Italiassa. Kovin oli ennalta-arvattava kirja eikä se temmannut mukaansa samalla lailla kuin esikoisteos. En tiedä oliko kirjailijalla kova tarve vain puristaa jotakin sivuille jotta lukijoiden toiveet saadaan täytetyiksi mutta minusta tämä nyt jäi vähän karkeaksi ja tönköksi. Muuten olisin varmaan tälle vielä kirjahyllystäni paikan löytänyt, mutta aivan viimeiset rivit läikäytti ärsytyksen yli. Kirjan lopussa nimittäin on pari somaa reseptiä ja ohje kuuluisaan Georgia-torkkupeittoon. Ei tässä mitään, herttaistahan tällainen pikkulisä on, mutta apua silmukoihin ja muihin neulomisiin tarjotaan Novitan nettisivuilta! Täytyykö se hiton Novita tunkea joka paikkaan!! Internetistä löytyy kuitenkin paljon, paljon epäkaupallisia neulontasivustoja ja suomentaja/toimittaja/whoever päättää tarjota tähän Novitaa! Sen verran nosti karvat pystyyn että taidanpa laittaa opuksen kiertoon...

Anthony Bourdain: Kitchen Confidential -mestarikokin tunnustuksia

Oletko koskaan kuullut sanontaa "Never eat fish on Sundays". Tai miksi kokit ja keittiömestarit eivät koskaan syö lounasbuffetissa? Tästä kirjasta löydät vastaukset mm. näihin kysymyksiin ja moniin muihin keittiön salaisuuksiin. Kyseessä ei ole keittokirja, vaikka siinä kerrotaankin miten kotona voit loihtia samanlaisia annoksia kuin hienoissa ravintoloissa. Kyseessä on paljastuskirja, joka on saanut monet keittiömestarit raivoihinsa. Syystäkin. Mutta älä ota tätä liian vakavasti, mestarikokki on aina mestarikokki! Kuten takakannessakin sanotaan "Kirja, jonka jälkeen annoksesi ei koskaan enää näytä samalta".

Jouni Hynynen: Rakkaudella, Hynynen

Tämä ei välttämättä ole kirjallisuutta, mutta esittelen sen silti koska se oli mielestäni viihdyttävää. En tiedä mikä minussa on vikana, mutta pystyn helposti samaistumaan osaan Hynysen pakinoista. Kirjaan on siis koottu Hynysen kirjoittamia tekstejä, jotka käsittelevät suomalaisen miehen arkea. En kuitenkaan suosittele kirjaa kukkahattutädeille, sisältää paljon kirosanoja!

Gösta Knutsson: Pekka Töpöhäntä

Sitten onkin aika kaivaa esiin oikea klassikko: hännättömän kissan seikkailut yksissä kansissa. Aivan ensimmäinen Pekka-kirja ilmestyi 1939. Muistan pienenä jo tykäneeni Töpöhännästä mutta ihmettelin sen tyhmyyttä; miksi Pekka uskoo aina kaikki Monnin kolttoset? Samaa ihmettelin myös nyt enkä tiedä olivatko kirjat enää niin viihdyttäviä kuin lapsena. Mutta koska tämä mielestäni on klassikko, se saa jäädä kirjahyllyyn.

Markus Zusak: Kirjavaras

Tämä kaunis tarina alkaa Saksasta, toisen maailmansodan paukkeesta. Tarinan kertoja on Kuolema, joka kohtaa  Liesel Memingerin ensimmäisen kerran noutaessaan tämän veljen sielua. Kuolema jää katselemaan tyttöä ja näkee miten tämä varastaa elämänsä ensimmäisen kirjan. Pieni kirjavaras saa käsiinsä muitakin kirjoja, jotka tuovat iloa ja lohtua sodan jaloissa. Pian Liesel varastaa kirjoja mistä kykeneekin; natsien kirjaroviolta, pormestarin vaimon kirjahyllystä... Kuolema kuitenkin ymmärtää Lieselin ponnistelun arvon ja haluaa vaalia hänen tarinaansa. Todella kaunis tarina, suosittelen!

Carlos Ruiz Zafón: Enkelipeli

David Martín on nuori kirjailija, kun hän ensimmäisen kerran saa viestin salaperäiseltä pariisilaiskustantaja Andreas Corellilta. Kustantaja esittää tarjouksen, jossa lupaa tehdä Martínista rikkaan ja kuolemattoman. Ensin Martín kieltäytyy, mutta elämä ajaa hänet tilanteeseen, jossa hän viimein hyväksyy tarjouksen, kovimmasta mahdollisesta hinnasta. Kun Martín johdatetaan Unohdettujen kirjojen hautausmaalle, hän ei voi aavistaakaan mihin hän on sotkeentunut. Tässä tarinassa on jännitystä, murhamysteereitä, romantiikkaa ja kauhua, sopivassa mittasuhteessa. Kirjaa on luonnehdittu kirjailijan edellisen teoksen, Tuulen varjo, pahaksi sisarpuoleksi. En ole tuota edeltävää kirjaa vielä lukenut, mutta kyllä sekin nyt on listalle lisättävä!