Tänään selailin vapauttamieni kirjojen löytöjä ja olipa mukava huomata että sunnuntaina Tilkkupäiville jättämäni kirja oli napattu ja merkitty heti löydettyihin kirjoihin! Hauskaa!  Suurinpaan osaan vapautetuista kirjoista ei tule minkäänlaista kommenttia eikä niitä rekisteröidä löydetyiksi, joten siksi se onkin niin ihanaa kun joku kirjan löytänyt tekee siitä merkinnän Bookcrossing -sivustolle.

Jos siis löydät jostakin kirjan, jonka kanteen tai sisäsivuille on merkitty BCID-numerosarja, mene nettiin ja surffaa tuonne kansainväliselle bookcrossailijoiden sivulle ja tee siitä rekisteröinti. Rekisteröinnin yhteydessä voit kertoa mistä kirjan löysit ja mitä aiot sille tehdä. Jos ehdit jo lukeakin sen, voit kirjoittaa mitä siitä pidit. Vaikka sivusto onkin englanniksi, voit vallan mainiosti kertoa löydöstäsi suomeksi. Suomenkielisiä kirjoja harvemmin vapauttelevat muut kuin suomalaiset! Rekisteröinnin voi tehdä täysin anonyymisti, ilman minkäänlaista reksiteröitymistä tai pelkoa sähköpostin täyttymisestä roskapostilla. Jos haluat rekisteröityä bookcrossaajaksi, voit huoletta antaa sähköpostiosoitteesi, koska sivuston tietoja ei myydä markkinointifirmoille eivätkä muut käyttäjät näe sähköpostiosoitettasi missään vaiheessa ellet sitä itse anna. Sähköpostiisi voit tilata ilmoituksia paikkakunnallesi vapautetuista kirjoista, mutta mitään kaupallista ei tässä yhteisössä tarvitse siis blokkailla! Viestiminen muiden bookcrossajien kanssa tapahtuu halutessasi sivustolta löytyvällä suomalaisella foorumilla tai yksityisviestein.

Eikä haittaa vaikka olisit löytänyt kirjan jo aikoja sitten ja se olisi unohtunut hyllyyn, aina me bookcrossaajat ilahdumme kun saamme tietoja "maailmalle lähteneistä lapsistamme". Sinun ei tarvitse lukea kirjaa, jos se ei sinua kiinnosta. Toki aina kannattaa yrittää, mutta eihän se lukukokemus ole mitenkään positiivinen jos ei kiinnosta. Tämän me kaikki taidamme muistaa koulun äidinkielentunneilta... Vaikka siis et olisi pitänyt kirjasta tai et olisi edes avannut sitä sen kummemmin, käy rekisteröimässä edes pieni tiedonmuru mihin kirja suuntaa seuraavaksi ja vapauta se etsimään uutta lukijaa!

Kun vapautat kirjan, voit jättää sen periaatteessa mihin tahansa. Jätä se jonnekin, missä liikkuu ihmisiä, mielellään sellaiselle paikalle missä joku voisi pysähtyä katselemaan ympäristöään tarkemmin. Esim. odotushuoneet, puistonpenkit, julkisten rakennusten aulat jne. Monissa kirjastoissa on myös kirjanvaihtohyllyjä. Vain mielikuvitus on rajana! Ulos jätettävät kirjat kannattaa pakata vaikka läpinäkyvään muovipussiin niin ne pysyvät luettavassa kunnossa. Mutta toki on paikkoja jonne kirjoja ei voi jättää; esim. lentokentät missä se voi aiheuttaa pommihälytyksen tai kirjakaupat, jolloin kirjan löytäjää voidaan luulla myymälävarkaaksi! Jos arastelet vapauttamista julkiselle paikalle, voit antaa kirjan myös ystävällesi!

Bookcrossing on täysin ilmainen harrastus, vaikka em. sivustolla myydään tuotteita ja jäsenyyksiä. Ilmainen jäsenyys antaa jo paljon, mutta maksua vastaan saa lisäominaisuuksia, joista voi olla hyötyä aktiiviselle crossarille. Jos siis kirjahyllysi pursuaa kirjoja joista et niin välitä, tämä on hauska tapa päästä niistä eroon mutta katkaisematta napanuoraa kokonaan. Itselleni kirjat ovat rakkaita, ja jos hyllyyn eksyy joku vähemmän nautittava yksilö, vapautan sen maailmalle. Näin en siis unohda kirjaa koskaan vaan annan myös muiden nauttia sen lukemisesta, tiedä vaikka se jonkun mielestä olisi todella mielenkiintoinen ja valloittava!

Ja koska en löytänyt mitään julkaisematonta kirjakuvaa, enkä jaksanut kaivaa kameraa esiin ja kuvaton postaus on aina vähän orpo,  tässä kuva kakaroista:

Napsu muuten jarruttaa mun neuleita ja virkkuita nyt. Viikonloppuna yritin nappaista pullonkorkkia lattialta ja Napsu varmaan luuli mun pudottaneen jonkun herkkupalan koska yritti napata samaa korkkia. Minä voitin korkin, mutta kärsin tappioita saamalla haavan peukalooni. Että voikin yksi haava olla kipeä!