Huh huh, nyt on taas lueskeltu kirjoja. Niitä tuppaa kertymään kun on kolme kirjaa koko ajan kesken; yksi bussilukemisena, toinen makkarissa ja kolmas ihan muuten vaan luettavana Tässäpä siis näitä:

Karin Slaughter: Riistetyt

Olen lukenut pari Karin Slaughterin kirjaa ja tykkäsin niistä kovasti. Siksipä tiesinkin mitä odottaa kun löysin tämän kirjan kirjaston poistomyynnistä! Tämänkin kirjan pääosassa ovat lastenlääkäri Sara Linton ja hänen ex-miehensä poliisipäällikkö Jeffrey Tolliver. He ovat viettämässä rauhallista lauantai-iltaa, mutta ilta päättyy surullisesti kun teini-ikäinen tyttö kuolee riidan päätteeksi. Sara Linton toimii myös pikkukaupungin patologina ja hän tekee kammottavan löydön tutkiessaan nuoren tytön ruumista. Kun Sara kertoo löydöistään Jeffreylle, alkaa vyyhti purkautua. Kauhukseen Sara huomaa salaisuuksien ulottuvan koko kaupunkiin ja koskevan monia perheitä. Mutta kaikki tuntuvat kääntävän selkänsä tapaukselle ja syyllisiäkin tuntuu olevan enemmän kuin yksi. Riipivää jännitystä!

Laura Restrepo: Houre

Tämä kirja on ehkä hieman sekavaa luettavaa, mutta pidän sen silti vielä omassa hyllyssäni koska jollakin kummallisella tasolla se oli erittäin kiehtova tarina. Kirja on voittanut mm. Alfaguara-kustantamon romaanipalkinnon vuonna 2004 ja se ehkä jotekin kuvaa kirjan edistyksellisyyttä. Ehkä minä sitten lukijana olen hieman yksinkertainen, mutta koin tarinan hieman vaikeasti seurattavaksi kun kertoja vaihtuu lennosta tai kun ajankuvakin muuttuu kesken kaiken. Joka tapauksessa, tarina on outo kudelma rakkautta, väkivaltaa, hulluutta, huumeita, outoja sukulaisia ja salaisuuksia, jotka kaikki ovat kietoutuneina nuoren kolumbialaisnaisen elämään. Tarinan edetessä salaisuudet paljastuvat, mutta silti kirjan lopussa oli hämmentynyt olo. Ehkä en vain ymmärtänyt kaikkea, siksipä taidan jättää tarinan marinoitumaan ja tartun siihen ehkä uudelleen kunhan aikaa on kulunut tarpeeksi! 

Ruben Stiller: Suomi Finland

Olen aina pitänyt Ruben Stilleriä verbaalisesti lahjakkaana ja hauskana miehenä, siksipä ostin tämän kirjankin. Tässä on nyt Ruben Stillerin Image -lehdessä ja Helsingin Sanomien Nyt -liitteessä julkaistuja kolumneja yksissä kansissa. Takakannessa vakuutetaan hauskuutta ja hulvattomuutta, joten odotukset olivatkin korkealla. Mutta plääh. Kun peräjälkeen lukee "nasevia" kirjoituksia "ulkomaalaisvastaisista valkoisista heteroista", ei jaksa enää naurattaa. Jäin siis kaipaamaan vähän laveampaa otetta kolumnien aiheisiin. Yksi kolumni oli sellainen, jonka taakse voin sataprosenttisesti asettua, nimittäin "Televisiosta luopuminen on hirveä riski". Sitä ei ainakaan pikaisella haulla löytynyt netistä, jos joskus törmäätte siihen, lukeekaapa ihmeessä! Se antaa hieman ajattelemisenaihetta.

Muriel Barbery: Siilin eleganssi

Tämä kirja tuli kuukauden kirjana kirjakerhosta uskomattomien suitsutusten kera. Ensimmäinen ajatus kun sain kirjan käteeni: "Pehmeäkantinen! Yök! En syö!". Koin äärimmäistä petetyksi tulemisen tunnetta kun kirjakerhon kuukaudenkirjaksi valitaan PEHMEÄKANTISIA KIRJOJA, kas kun ei POKKAREITA! Saadaanpahan toki enemmän tilaajia kirjalle kun hinta on alhaisempi, mutta silti! Joku raja! Olin jo melkein palauttamassa kirjaa kun sitten kuitenkin totesin hairahdukseni, lukihan siinä kirjakerhon esittelylehdessä kirjan vieressä "nidottu". Nielin siis tappioni vannoen että tästä lähtien tiiraan kuukaudenkirjan mainoksetkin suurennuslasilla. Kyynisin mielin avasin kirjan ja ryhdyin lukemaan. Alku oli hieman tahmea, mutta sitten tarina sai minusta otteen ja vei mennessään. Kaunis tarina, kertakaikkiaan. Ehdottomasti pidän hyllyssäni, mutta jos joskus löydän tämän kirjan kovakantisena (englanniksi vaikka!), laitan tämän pehmeäkantisen version kiertoon. Lämmin suositus tälle kirjalle, miinus kustantajalle tästä järjettömästä julkaisumuodon valinnasta!

Janet Evanovich: Neljäs kerta toden sanoo

Stephanie Plum on palkkionmetsästäjä, jonka edesottamuksia on saatu seurata jo muutamassa kirjassa, nyt kuitenkin vasta tutustuin häneen. Hänellä on kiikarissaan autovarkaudesta syytetty tarjoilijatar, joka onkin vaikeasti tavoitettavissa. Avukseen Stephanie kuitenkin saa toimintaa halajavan isoäitinsä, räväkän transvestiitti-rokkari Sally Sweetin ja riehakkaan sihteeri Lulan. Ja pakkaa sekoittaa vielä Stephanien salaisen kiinnostuksen kohde Joe Morelli. Tapauksen ympärille alkaa ilmaantua kummallisia onnettomuuksia ja jopa ruumitta. Ihan mukavaa kesäluettavaa, sankaritar on sopivan epäonninen jokanaisen samaistuttavaksi. Mitään hyytävää jännitystä ja piinaa on kuitenkaan turha odottaa, ennemminkin rentoa läpänheittoa ja yksinkertaista toimintaa.

Marie Phillips: Huonosti käyttäytyvät jumalat

Tässäpä hulvaton kirja! Löysin sen jostakin ale-kirjakaupasta, joskus käy tuuri ja tekee todellisia löytöjä! Kirja kertoo vanhoista kunnon kreikkalaisista jumalista, jotka ovat aikojen saatossa muuttaneet Lontooseen ja asuvat siellä kaikki samassa talossa. He ovat menettäneet voimiaan ja ovat tympääntyneitä elämäänsä sortuen tekemään samaa mitä tekivät aikanaan Kreikassakin: kinasteluun, kostoihin, juonitteluun ja lemmenleikkeihin. Kaikki kuitenkin muuttuu kun taloon ilmestyy siivooja. Kuolevaisten ja jumalien kohtaaminen ei kuitenkaan ole aivan riskitöntä! Kirjan aihe on niin eriskummallinen, että siitä on pakko nostaa hattua kirjailijalle! Nokkelaa tekstiä ja kaikessa hullunkurisuudessaan aivan mahtavaa luettavaa!

Liza Marklund & James Patterson: Postikorttimurhat

En olekaan aikaisemmin tutustunut Liza Marklundin tuotantoon, vaikka kovin suosittuja hänen kirjansa tuntuvat olevan. Tällä kertaa hän on lyönyt hynttyyt yhteen toisen menestyskirjailin (johon häneenkään en ole tutustunut aikaisemmin), James Pattersonin kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi upean vauhdikas trilleri täynnä mielenkiintoisia juonenkäänteitä ja jännitystä. Salaperäiset postikorttimurhaajat kylvävät kauhua pitkin maailmaa. Ensin joku paikallisista toimittajista saa postikortin, sitten hän saa kuvan murhatuista ihmisistä ja sitten vasta poliisi löytää ruumiit. Sama kaava toistuu joka paikassa ja nyt murhaajat ovat saapuneet Tukholmaan. Postikortin saaneen toimittajan ja poliisin avuksi ilmestyy amerikkalainen poliisi, jolla on omat syynsä löytää murhaajat. Kaikki työ on valua hukkaan, kunnes löytyy uusia johtolankoja ja tarina käy oikein tosissaan mielenkiintoiseksi.

Jussi Adler-Olsen: ...ja hän kiitti jumalia

Peter de Boer on kadehdittu liikemies, joka on erikoistunut ajamaan yrityksiä vaikeuksiin ja lopulta pilkkahinnalla kilpailijan omistukseen. Nuori Nicky puolestaan tulee köyhästä maahanmuuttajaperheestä, jossa kummallakaan vanhemmista ei ole oikeaa koulutusta eikä kukaan odota häneltä muuta kuin sosiaaliavun puoleen kääntymistä. Nicky kuitenkin pääsee kuitenkin satojen hakijoiden joukosta de Boerin firmaan töihin. Pian Nickylle kuitenkin selviää, että irakilaiset vallankumoukselliset piinaavat de Boerin perhettä. Nicky lupaa auttaa ja löytää itsensä pian pahasta pulasta. Kunhan tarina pääsee vauhtiin, on kirjaa vaikea päästää käsistään. Taidokasta kerrontaa, jokainen sana on ansainnut paikkansa tässä paksuhkossa kirjassa.