Aivan lähellä Jyväskylää on Petäjäveden kunta, jossa sijaitsee vanha puukirkko. Se edustaa tyypillistä itäistä Skandinavian puuarkkitehtuuritraditiota ja siksi se lisättiinkin UNESCOn Maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. 

 

Kirkko rakennettiin vuosina 1763-1764. Vuonna 1821 kirkkoon liitettiin kellotorni. Kirkko jöi käytöstä vuonna 1879 kun Petäjäveden seurakunnan uusi kirkko valmistui keskustaajamaan. Vanha puukirkko kuitenkin säilyi alkuperäisenä sekä ulkoasultaan että sisustukseltaan. 

Kirkon suunnitteli ja rakensi vesankalainen talonpoikainen kirkonrakentaja Jaakko Klemetinpoika Leppänen. Kirkosta tehtiin muodoltaan symmetrinen ristikirkko, jonka ristin molempien varsien pituus oli noin 17 metriä ja leveys noin 7 metriä. Vuonna 1821 kirkkoa hieman muokattiin ja samalla rakennettiin kellotorni. Kellotornin rakensi Jaakko Klemetinpojan pojanpoika Erkki Leppänen. Kellotorni yhdistettiin kirkon länsipäätyyn lyhyellä käytävällä.

Kirkon sisätilojen tunnelma on ainutlaatuinen. Käsin veistetyt hirsiseinät ja lattialankut ovat upeita, samoin hieman epäsäännillisesti asetellut penkkirivit.

Nykyään Petäjäveden vanha puukirkko on suosittu vihkikirkko ja siellä järjestetään myös jumalanpalveluksia ja muita hengellisiä tapahtumia.