Iki-ihanassa Myllysaaren museossa saa tämän kesän nauttia kauniista tekstiilitaiteesta. Syyskuun alkuun asti esillä on Maarit Humalajärven tekstiilitaidenäyttely "Kosketus matkalla", joka koostuu matkoilla inspiraation saaneista töistä. Kävin tutustumassa näyttelyyn jo viime viikolla, tässä pari maistiaista.

Maarit kertoi näyttelyavajaisissa jokaisesta työstä, sen synnystä ja inspiraation lähteistään. Tyylilleen uskollisena hän pidättää itsellään oikeudet muuttaa näyttelyä kesken kaiken; eihän sitä tiedä mitä kaunista ja ihanaa syntyy kesän aikana! 

Työt ovat toinen toistaan upeampia, leikkiä väreillä, leikkiä valolla, leikkiä varjoilla. Näyttelyyn tutustumiseen kannattaa varata aikaa, on ihanaa tutkia kaikkia pieniä yksityiskohtia, jotka muodostavat herkullisia kokonaisuuksia!

Aamun sarastus, 2008. Itse värjätyt puuvillakankaat, verho-organza, vanu, applikaatio, konekirjonta, viskoosi- ja metallilanka.

Näyttelyyn on koottu paljon töitä, vanhoja ja uusia. Vielä pari päivää ennen näyttelyn avajaisia Maarit oli viimeistellyt viimeiset näyttelytyöt. Miten paljon jäisikään toteuttamatta ilman viime hetkiä?

Hetkessä kaikki on toisin I, II ja III, 2011. Kokenillilla ja sinipuulla maalattu silkki, vapaa konekirjonta viskoosi- ja metallilangoilla.

Häkellyttävintä näyttelytöissä on ehkä kuitenkin se, että moniin töihin Maarit käyttää esim. vanhoja kankaanmaalauksessa käytettyjä siveltimenputsauskankaita. Ei siis todellakaan mitään tarkkaan harkittuja ja suunnitelman mukaan tehtyjä kangaspohjia, vaan juuri niitä materiaaleja jotka parhaalta tuntuvat. Näiden taideteosten äärellä oikeasti ymmärtää, miten tärkeää on nähdä eri materiaalien mahdolisuudet eikä sokeasti luottaa totuttuun ja opittuun.

Jos siis kesälomareissusi suuntautuu Pirkanmaalle tai se sattuu sopivan lähelle, kannattaa kääntää nokka tännepäin ja tulla omin silmin ihastelemaan!