Tämän vuoden uusi aluevaltaus oli kasvivärjäys. Jäin aivan koukkuun kyseiseen harrastukseen ja hurmaaviin lopputuloksiin, tässä pieni "raportti" tekemisistä :)

Esivalmistelut

Kasvivärjäyksen kantava voima ovat itse kasvit, itse keräsin porkkanan naatteja. Suomen luonnossa on mahtavat valikoimat erilaisia värikasveja, joista saa uskomattoman väriskaalan eri materiaaleihin. Tärkein esivalmistelu on siis kasvien keräys. Keväällä kerätystä kasvista saa kirkkaammat värit kuin kesällä kerätystä kasvista, myös tuoreena käytetyn ja kuivatun kasvin välillä on sävyeroja. Kasvivärjäyksessä on lukuisia eri vaikuttajia, joten seuraavana vuonna saattaa samasta kasvista saada eri sävyä kuin edellisenä vuonna. Tiettyjä "lainalaisuuksia" kasvivärjäyksessä on, mutta periaatteessa ikinä ei tiedä mitä saa kun värjättävän materiaalin upottaa väriliemeen! Siinähän se hauskuus onkin!

Kasvien lisäksi tarvitaan lankoja, kankaita, kuituja, yms. joita värjätä. Itse keräsin käsityölaatikoistani kaikki liikenevät lankakerät, kankaat ja huivit. Kaikki mikä oli vaaleaa tai valkoista ja sisälsi jotakin luonnonkuitua, päätyi vyyhdille. Vyyhdit varmistettiin vielä pasmalangalla ja koko hoito "kasattiin yhteen" haltialangalla. Haltialangan saivat niskaansa myös kankaat ja huivit.

Muita esikäsittelyjä ei tässä vaiheessa tarvitse tehdä, tosin Napsu päätti esinukkua kaikki värjäykseen menevät tuotteet. Ilmeisesti tästä ei ole haittaakaan :)

P1020189.jpg

Paikoillanne, valmiit, värjätkää!

Isolla porukalla värjäämisessä on useita etuja; patojen pystyttäminen käy näppärämmin, kerättäviä kasveja on enemmän ja siten myös värejä on enemmän, jne. Kun leiri oli pystyssä ja jokaisen padan alla iloinen tuli, kaikki värjättävä materiaali kasteltiin ja laitettiin lämpenemään kädenlämpöiseen veteen.

P1020193.jpg

Puretukseen käytimme alunaa, joka liotettiin ensin veteen erillisessä astiassa. Langat ja kankaat saivat "muhia" puretusliemessä värjäykseen asti.

Itse väriliemen keittäminen on helppoa; kasvit pataan kylmään veteen ja annetaan poreilla, ei kuitenkaan kiehua. Liemi valmistuu kasvista riippuen nopeasti tai hitaasti, puumaiset kasvit saattavat vaatia aikaa jopa 4 tuntia.
Yksi kurssimme mielenkiintoisimmista kasveista oli rakkolevä:

P1020197.jpg

Ja tässä kyseiset levät kiepsahtavat pataan :)

P1020198.jpg

Kun liemi on valmis, kasvit nostetaan siiviläsäkkiin ja niistä valuva liemi kerätään saaviin.

P1020194.jpg

Väriliemi saa jäähtyä kädenlämpoiseksi ennen kankaiden ja lankojen lisäystä.

Jäähtynyt liemi kaadetaan pataan ja puretetut, lämpimät langat ja kankaat nostellaan haltialangoista riippuvina väriliemeen. Väripadassa olevia kankaita ja lankoja kannattaa liikutella, jotta väri imeytyy tasaisesti. Väriliemen lämpötila saa nyt nousta vähitellen 60-80 asteeseen ja kun oikea lämpötila on saavutettu, lasketaan yksi tunti värjäysaikaa.

P1020199.jpg

P1020201.jpg

Kun värjäysaika on kulunut umpeen, langat ja kankaat nostetaan ylös padasta. Vyyhdet huuhdellaan huolellisesti asteittain viilenevässä vedessä. Kylmimpään veteen lisätään pikkuloraus etikkaa.

Tässä valmiit langat siirtyvät huuhtelujonoa pitkin linkoukseen:

P1020210.jpg

Kauniita lopputuloksia voi ihastella myös pitkin matkaa ;)

P1020208.jpg

Kerrosvärjäys

Kerrosvärjäyksellä saa kuviollisia kankaita ja lankoja. Lämpimän padan pohjalle kaadetaan hieman vettä ja sitten ladotaan kerroksittain keitettyjä värjäyskasveja ja värjättävää materiaalia. Tässä valmistuu kerrosvärjäys sipulinkuorista:

P1020212.jpg

P1020214.jpg

P1020219.jpg

P1020223.jpg

Samanlainen kerrospata tehtiin pihlajanlehdistä:

P1020225.jpg

P1020226.jpg

Kerrosvärjäyspadat saivat muhia pienellä lämmöllä yön yli. Pataa purettaessa kaikki sinne haudatut kankaat ja huivit löytyivät upean värin ja epäsymmetristen kuvioiden kera!

Värjäytyneet langat ja kankaat kuivataan varjoisassa paikassa.

P1020227.jpg

Lopputulokset

Tässä esimerkkiä silkki- ja villahuiveista, jotka värjäsin eri padoissa:

P1020232.jpg

Oikealta vasemmalle: krappi II, sipuli II, lupiini, suopursu II, ylläri 2 (krappi & kokenilli), kokenilli II, ylläri 3 (kokenilli & sipuli), sipuli kerros, punasipuli II. Kaikki huivit on värjätty toisessa värjäysliemessä (=lankojen jälkeen) lupiinia ja ylläreitä lukuunottamatta. Ylläriliemet ovat eri liemien sekoituksia.

Tässä kuvassa eri kasveilla värjättyjä lankoja. Villaan tarttuivat värit parhaiten, puuvillalangat imivät väriä heikoimmin. Ensi kerralla siis enemmän villaa ja puuvillat saavat jäädä kokonaan kotiin! ;)


P1020256.jpg