Eilen teimme Työväenopiston porukan kanssa opintomatkan Fiskarin kylään ja sen idyllisiin maisemiin. Tietysti matkamme päätarkoituksena oli tutustua "Its beautiful here" -tekstiilinäyttelyyn, saada kokemuksia, ideoita ja inspiraatiota. Kaikkea tarttuikin mukaan oikein roppakaupalla, tässä muutamia makupaloja näyttelystä ja kauniista miljööstä. Itse asiassa mun piti jo kesällä käydä omin päin tutkimassa näyttelyä, mutta kaiken kiireen ja hässäkän keskellä ei puhti riittänyt. Kuin onnen potkuna pääsinkin mukaan iloiseen joukkoon ja pääsin näkemään kauniin näyttelyn!

Its beautiful here -näyttelyssä on töitä 43 taiteilijalta, joista suinkaan kaikki eivät ole tekstiilitaiteilijoita, vaan näyttelyssä esitellään myös töitä muilta taiteilijoilta, jotka ovat halunneet tutkia tekstiilien ominaisuuksia ja inspiroitua niistä. Näyttely on esillä vielä 27.9. saakka, joten vielä ehtii jos on oikein vikkelä!

Näyttelyn nimikkotyö on Etelä-Afrikkalaisen Heath Nash'n käsialaa vuodelta 2008. "Its beautiful here" on paikallisten naisten taideteos, johon on käytetty puhelinjohtoa ja metallilankaa. Taideteos on osa MUM's projektia, jonka takana on ryhmä afrikkalaisia naisia tekemässä taidetta.

Samaan ryhmään kuuluvat nämä hauskat maissikudontatekniikalla toteutetut taideteokset:

Tässä puolestaan amerikkalaisen taiteilija Dave Colen puhutteleva taideteos.

Nämä lastenvaatteet on valmistettu kevlar-kankaasta, joka on peräisin Persianlahden sodan aikaisista vaatteista. Käytännössä tämä tarkoittaa vanhoja luotiliivejä ja muita luodinkestäviä tekstiilejä. Sanomattakin selvää minkälaisia ajatuksia tämä taideteos herättää, vaikkakin Cole kiistää olevansa poliittinen taiteilija.

Japanilaisen, nykyään Saksassa vaikuttava, taiteilijan Yukiko Teradan teoksessa "Särkyneestä omenapuusta" (2008) on jotakin nokkelaa ja vaikuttavaa. Taiteilija löysi myrskyn irti tempoman omenapuun oksan, joka innoitti tähän työhön. Kankaasta ommeltu tuoli on värjätty tuolla omenapuun oksalla, ja osat tuoliin on leikattu kankaasta. Myöhemmin kankaalle on kirjottu myös itse omenapuun oksa.

Toinen saman taiteilijan teos kiinnitti myös huomioni; "Pohjoinen piste" vuodelta 2008.

Perhoset huopahatun päällä ja vieressä on leikattu itse hatusta.

Tässä suomalaisen tekstiilitaiteilija Inka Kivalon hurmaavat taideteokset vuodelta 2008. "Jos minä olisin sinä ja sinä olisit minä", "Pikku pää" ja "Pää".

"Näkymätön kaupunki I" (2009) on belgialaisen muotoilija Fleur Swildens'n kashmirvillainen matto. Kokoa tällä ihanuudella on 248 x 311 cm, varsin kookas siis mutta aivan upea! Lisäksi värit ovat kaikki luonnonvärejä.

Yksi näyttelyn suosikeistani oli tämä suomalaisen tekstiilitaiteilija Tiina Ripatin "At the Edge" (2009).

Työssä on käytetty trasselia, kovitekangasta ja ompelua. Olen itse käyttänyt samaa tekniikka joissakin pienemmissä töissä, mutta tämä työ on kertakaikkiaa mykistävä! Aivan uskomattomalla tavalla vangittu kaikki metsän eri vivahteet!

Toinen erittäin vaikuttava työ oli ruotsalaisen Helen Dahlmanin "Karhu ja tyttö" vuodelta 2007. Ensisilmäyksellä vaikuttaa karhun ja tytön kuva maalatulta, mutta lähempi tarkastelu paljastaakin sen olevan käsin kirjottu!

Liettualaisen Severija Incirauskaite-Kriaunevicienen hurmaava teos vie suoraan takaisin mummolaan. Nettisivut ovat muuten ehdottomasti vierailemisen arvoiset!

Näyttelytilojen hämäriä nurkkia valaisivat nämä upeat valokaapelityöt, jotka ovat tekstiilitaiteilija Maija Lavosen käsialaa.

Myös tämä kiinalaisen taiteilija Beili Liun viehkeä taideteos "Viettelys / Pudotus" (2009) oli minun mieleeni. Samalla kertaa näyttävää ja herkkää.

Tässä Helena Vaarin vuonna 2008 syntynyt taideteosten sarja "Vaikka läpi harmaan kiven". Upeita ommeltuja maalauksia.

Amerikkalainen Linda Hutchins on taitelija, joka käyttää paljon mielenkiintoisia materiaaleja. Tässä teos "Liittää" vuodelta 2008, nettisivuilta löytyy lisää hauskoja ja ihania juttuja!

Tämä "Isoäidin neliöt" (2009) oli myös yksi lemppareistani. Se on keramiikkataitelija Anneli Saunion leikkiä tekstiileillä. Tämän taideteoksen äärellä olisin voinut viettää vaikka koko iltapäivän!

Puhutteleva oli myös kuvateitelija Tellervo Viitaniemen teos "Hoitosarja", joka on syntynyt vuosina 2005 - 2009. Tämä teos herätti reissulaisissamme monenlaisia tunteita, minusta se oli vaikuttava ja mielenkiintoinen. Tekniikkana aivan uusi minulle, joten ehkä sen vuoksi pidin sitä niin kiehtovana.

Punainen on ollut jo pitkään yksi lempiväreistäni, siksi ehkä tämä latvialaisen taiteilija Peteris Sidarsin "Asetelma - Punainen" (2006-2007) vetosi minuun aika paljon. Tutustuin taiteilijan töihin Internetin syövereissä ja hänen tavaramerkkinään tuntuu olevan eri värein kuumaliimasta toteutetut asetelmat. Aika nerokasta, eikö vain?

Tämän soman taideteoksen on tehnyt yhdysvaltalainen Abigail Doan. "Talvehtiminen" (2008) on viaton, kaunis ja luonnonläheinen, kuten muutkin tämän taiteilijan teokset. Vilkaiskaapa blogia, sinne voi uppoutua tuntikausiksi!

Ja tässä taas yksi suosikeistani: Soili Arhan "Ajan kultaamat hetket I & II" (2009). Tarvitseeko tätä perustella mitenkään?

Tässä vielä kuvia kauniista kylästä. Fiskari olikin minulle jo entuudestaan tuttu, poikkesimme sinne viime kesänä tutustumaan "Tulesta syntynyt" -näyttelyyn ja sukulaispojan rippijuhliin, mutta ainahan tänne kelpaa tulla uudelleen! Soma pieni paikka, juuri täydellinen tällaiselle yhden päivän reissulle!

Tässä sitten päivän fyysinen saalis: kirja meksikolaisista tekstiileistä (ihania, värikkäitä kuvia, oli pakko saada!), keltainen kaulakoru, pari korttia sekä paikallista herkkua eli käsintehtyä suklaata (nam!)