Olen tässä kevään ja alkukesän mittaan osallistunut erilaisiin Bookcrossing-vaihtoihin, eli kirjarinkeihin ja -säteisiin. Ringissä mukaan ilmoittautuneet muodostavat ringin, jossa kirja kiertää yhdeltä toiselle kunnes se jonakin päivänä palautuu takaisin ringin aloittajalle. Säde puolestaan alkaa yhdeltä lukijalta, päätyen toisten lukijoiden kautta viimeiselle lukijalle, joka saa kirjalle tehdä mitä haluaa. Ideaalisti säde menee maantieteellisesti, mutta aina se ei ole mahdollista jos mukaan tulee uusia lukijoita kesken kaiken. Mukaan rinkeihin, säteisiin ja muihin vaihtoihin pääsee rekisteröitymällä Bookcrossing-sivustolle, siellä foorumilla on esillä vaikka kuinka paljon erilaisia vaihtoja!  Mutta mitä sitten kusti onkaan polkenut maailman ääristä tänne minun lukupinooni? Tässäpä näitä, kirjojen linkit vievät BC-sivustolle tämän kirjan tietoihin:

Marjo Heiskanen: Idiootin valinta

Kirja kertoo äidistä ja pojasta ja heidän elämästään. Äiti on nelikymmpinen Maisa, poika on 14-vuotias Nisse. Tarina koostuu suurelta osin Nissen blogikirjoituksista, jotka ovat täysin sitä mitä 14-vuotiaan pojan odottaisikin kirjoittavan blogiinsa. En netistä jaksaisi lukea tällaista blogia pätkääkään, mutta näin kirjamuodossa se oli mielestäni aivan hulvatonta ja jäin kirjaan koukkuun jo ensimmäisiltä sivuilta alkaen! Väliin mahtuu myös äidin kirjeitä ja ajatuksia, olisin voinut lukea tätä tarinaa vaikka kuinka pitkään. Harmi, että se loppui niin pian! 

John Boyle: The Boy in the Striped Pyjamas

Tarina nuoresta pojasta, Brunosta, joka muuttaa perheensä mukana Auschwitziin. Tämä poika on kuitenkin onnellinen, koska saa asua toisella puolen piikkilanka-aitaa. Toisella puolen aitaa puolestaan asuu ihmisiä raidallisissa pyjamissa. Tutkiessaan uuden kotinsa ympäristöä Bruno tapaa toisen pojan, joka on kuin Bruno itse, mutta hän on juutalainen ja nimeltään Shmuel. Pojat ystävystyvät ja tapaavat toisiaan joka päivä, aina aita välissään. Kun Brunon perhe on muuttamassa takaisin Berliiniin, pojat päättävät ottaa viimeisestä yhteisestä päivästään kaiken irti. Bruno kaivautuu piikkilanka-aidan alitse aidan toiselle puolelle, pukeutuu Shmuelin varastamaan raidalliseen asuun ja viettää koko päivän ystävänsä kanssa aidan toisella puolella. Tuo päivä päättyy, mutta Bruno ei palaa aidan toiselle puolelle. Hyvin kirjoitettu kirja, tosin tarina hieman ontuu. Ensinnäkin on vähän outoa että 9-vuotias poika ei tietäisi miksi toisella puolen aitaa on samanlasiin vaatteisiin puettuja ihmisiä. Toisekseen Auschwitzia ympäröi joka puolelta reilun metrin mittainen "vapaa vyöhyke", jota vartioivat sotilaat. Jokainen, joka astui tuolle alueelle, ammuttiin. Eli Bruno ei ikipäivänä olisi pystynyt kaivautumaan aidan alitse kenenkään huomaamatta, saatika viettämään aikaansa juutalaispojan kanssa. Mutta kuitenkin, ajatuksia herättävä kirja.

Lisa See: Snow flower and The Secret Fan

Tarina sijoittuu muinaiseen Kiinaan ja pääosassa on Snowflower, joka kasvaa pikkutytöstä nuoreksi naiseksi, äidiksi ja lopulta vanhukseksi kertoen tarinaansa. Snowflower saa ystävän, jonka kanssa hän jakaa koko elämänsä pikkutytöstä aikuisuuteen. Yhdessä he käyvät läpi kaikki kiinalaisen naisen elämänvaiheet jalkojen sitomisesta naimisiinmenoon ja lopulta vanhuuteen. Todella kaunis tarina, upeasti kerrottu, mutta samalla jotenkin surullinen. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! 

Sara Gruen: Water For Elephants

Jacob Jankowski on jo vanha mies kun hän vanhainkodissa alkaa muistella nuoruuttansa sirkuksessa. Nuorena miehenä hänellä ei ollut elämässänsä päämäärää ja hän päätyi sirkuksen eläinlääkäriksi. Siellä hän tutustui monenlaisiin ihmisiin, koki paljon, oppi elämää ja rakastui. Tämäkin kirja oli todella mielenkiintoinen ja pidin siitä kovasti. Jopa niin kovasti, että ostin kirjan aivan omaksikin! Tosin suomeksi käännettynä, täytyy lukea sekin versio nähdäkseen, onko kirja yhtä hyvä käännettynä! 

Cormac McCarthy: The Road

Mitä maailmassa tapahtuu kun maailma loppuu? Tai ainakin silloin teknologia, raha ja kaikki mikä maailmaa nykyaikana pyörittää on poissa, samoin kuin suurin osa ihmisistäkin? Kun ruoka, vesi ja vaatteet ovat arvokkaimpia asioita mitä omistaa voi? Tarina kertoo isästä ja pojasta, jotka kulkevat tietä suunnaten etelään ja meren rantaan. Matkan varrelle mahtuu paljon pelottavia tapahtumia, mutta myös onnea ja iloa pienistä asioista. Paikoitellen ahdistava ja pelottavakin kirja, katsoin myös elokuvan johon oli hienosti vangittu kirjan tunnelma!