Eilen vierailin ystäväni kanssa ensimmäistä kertaa Haiharan Taidekeskuksessa Tampereella. Haiharaan pääsee kätevästi bussilla nro 15, päätepysäkiltä on vain kivenheiton mittainen matka taidekeskukseen ja somaan pikkukahvilaan. Vielä tämän viikon ajan Vanhassa Tallissa on kesän näyttelykauden päättävät taidenäyttelyt: "Kauneudesta, sinestä ja valosta" ja "Ulkoa Runoja Kuulin". Jos on oikein vikkelä, ehtii vielä nämä näyttelyt nähdä, sillä ne ovat esillä vielä tämän viikon! Jos kuitenkin kulttuurimatka Haiharaan ei näin lyhyellä varoitusajalla onnistu, eipä hätää. Tehdään virtuaalimatka Haiharaan!

Ulkoa Runoja Kuulin, Hanneriina Moisseinen:

Valitettavasti minulla ei ole tarjota tarkempia tietoja näistä upeista lyijykynäpiirustuksista, koska teosluettelo oli juuri vierailumme hetkellä toisen vierailijan käytössä Tässä kuitenkin taiteilijan omaa kertomusta näyttelystä ja esillä olevista teoksista:

"Ulkoa runoja kuulin / läpi sammalen sanoja / läpi hirren hiiskutusta - - -

Näyttelyssäni on esillä suurikokoisia maisemia, lyijykynäpiirustuksia, jotka olen toteuttanut piirtämällä suoraan havainnosta paikan päällä. Keskityn piirtäessäni maisemassa virtaavaan aikaan ja tilaan, valoihin ja varjoihin, ääniin ja hiljaisuuteen, siihen mikä on ikuista. Työskennellessäni nöyrryn ja unohdan itseni. Siten saan maiseman voiman siirtymään paperille.

Samat rakenteet ja virtaukset toistuvat Lieksan raihnaisilla, hiljalleen metsittyvilä teollisuusalueilla, Tampereen moottoriteillä, Liettuan pelloilla ja Himalajan vuoristossa. Uusi laulu tai tarina voi alkaa mistä kohdasta maisemaa tahansa. Kuten runolaulaja, saan nämä laulut suoraan luonnosta."

 

Kaudeudesta, sinestä ja valosta, Hanna Koikkalainen

Muistosta maisemaan # 2, 2003.

Oksat, 2010.

Itämaista rakkautta / Pietari / Tallinna / Pietari 2001-2007.

Ovi talveen, 2010.

Hauraat lasit, 2003.